Sunday Feb 16, 2025
16.2.2025 Raakel Palomäki_Vapaa elämä 3/8 - saarnasarja Roomalaiskirjeestä
Vapaa elämä 3/8: Vapautettu vanhurskauden palvelijaksi Jumalanpalvelus 16.2.2025 Raakel Palomäki Room. 6-7.
Erityisneuvoja Roomalaiskirjeen lukemiseen:
- Älä juutu yksityiskohtiin, vaan lue kirjettä kokonaisuutena alusta loppuun.
- Kirjeen rakenne Paavalin todistelussa noudattaa muinaisen puhetaidon erästä muotoa nimeltä diatribe, jossa opettaja yrittää vakuuttaa oppilasta tietyn filosofian totuudesta kuvitellun vuoropuhelun avulla. Kuviteltu keskustelukumppani esittää vastaväitteitä ja vääriä johtopäätöksiä, joihin opettaja reagoi huutamalla ”Ei suinkaan” ja yrittää sitten korjata väitteet. Kun luet seuraavan kerran Roomalaiskirjeen voit tutkia, kuinka perusteellinen vuoropuhelu kirjeessä käydään Paavalin, juutalaisen (mm. kohdat 2:1-5, 17-24) ja lopuksi pakanakeskustelukumppanin (esittely tapahtuu kohdassa 11:13-24) kanssa. [i]
- Pidä jatkuvasti mielessä Paavalin jo puhumat asiat. Hän ei esittele koko evankeliumia joka kohdassa.
Avainjakeet: Room. 6:17-18 ” Mutta kiitos Jumalalle, että te, jotka ennen olitte synnin orjia, olette tulleet sydämestänne kuuliaisiksi sille opetuksen muodolle, jonka johtoon teidät on annettu, ja että synnistä vapautettuina teistä on tullut vanhurskauden palvelijoita. ”
Room.6:1-18
Kasteen hauta
Paavali pitää mahdottomana, että synnille kuollut voisi edelleen elää synnissä. Evankeliumi oikein ymmärrettynä ei johda suurempaan synnin tekemiseen ja piittaamattomuuteen vaan vanhurskauteen.
3-5:Synnille kuollut termi kuvaa muutosta entiseen elämään synnin vallassa. Roomalaisille on tuttua, että kääntymyksen jälkeen seurasi kaste. Uudessa Testamintissa ei kastamattomia kristittyjä. Pelastus on kokonaisuus ja kaste sen sinetti. Kasteessa veteen upotus kuvaa hautausta ja vedestä nouseminen ylösnousemusta ja uutta elämää. Vahva yhteys Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen antaa pohjan uudelle elämälle. Pelastuksen ytimessä Jeesuksen risti ja kasteessa havainnollistamme Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen omalla ruumiillamme.
Hylkää vanha ihminen
6-7: Vanhan minän ristiinnaulitseminen kuvaa osallisuuttamme ristinkuolemaan. Asemamme muuttuu suhteessa Jumalaan. Vanha ihminen= Aadam, joka eli synnin ja kuoleman vallan alla. Uusi ihminen= Se joka on Kristuksessa. Ei erilliset ihmiset, vaan sama persoona, jonka suhteessa Jumalaan tapahtuu muutos, kun luotamme Jeesukseen.
8-11: Kristuksen kanssa kuoleminen ja ylösnousemus kuuluu yhteen. Uusi elämä ei merkitse ainoastaan nyt koettavaa uutta elämää, vaan myös sitä, että uskovan elämässä vaikuttava Pyhä Henki herättää kerran hänen ruumiinsa uuteen, ikuiseen elämän. Jeesus on korotettu kaiken yläpuolelle ja hallitsee kaikkea ja siksi Paavali kehottaa Roomalaisia ottamaan vakavasti Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen osallisuuden. Kristus kuoli synnille ja kristittyjenkin tulee pitää itsensä synnille kuolleina. Se vapauttaa rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä.
Synnitön kristitty
12-14: Paavali ei opeta synnittömästä kristitystä. Synti voi hallita vain, jos joku tottelee sitä. Paavali puhuu kyvyistä, lahjoistamme ja ominaisuuksistamme ”aseina”, joita ei enää pitäisi luovuttaa pahan käyttöön. Jatkuva hengellinen taistelu. Paavalille ”synti” oli aktiivinen voima, joka tuli Aadamin lankeemuksen kautta. Paavali muistuttaa jatkuvasti, että meidät on liitetty Jeesukseen ja se on kaiken pohja.
Vanhurskauden palvelija
15-23: Mitä on Jumalan palveleminen?
Jumalan armo vapauttaa jostakin ja vapauttaa johonkin. Armo vapauttaa elämään uutta elämää. Kristitty valitsee kahden isännän väliltä. Tottelee syntiä- mikä johtaa kuolemaan tai on kuuliainen Jumalalle- johtaa todelliseen elämään. Vanhurskauden palvelemisesta palkkana ikuinen elämään. Voi siis valita ketä haluaa palvella, ei haluaako palvella. Ennen roomalaiset olivat olleet synnin orjia, mutta nyt synnin orjista oli tullut Jumalan palvelijoita.
Palveleminen on kunnian antamista Jumalalle elämän jokaisella osa-alueella. Jumalan palveleminen yhdistää Kristuksen ruumiin. Palvellessa annamme oman elämämme ja ”aseemme” Jumalan käyttöön tapahtuu se seurakunnassa, tai arjessa työpaikalla. Jumalan palveleminen on ihmisen lähelle menemistä. Palveleminen tapahtuu suhteesta käsin. Voima palvella tulee Jeesuksessa olemisesta.
Mihin tarvittiin lakia?
Paavali tarkoittaa laista puhuessaan Tooran kertomusta tai Mooseksen kautta annettuja 613 käskyä. Laki oli hyvä ja osoitti Jumalan tahdon, mutta teki myös Israelilaisista suurempia syntisiä näyttäen synnin. Mooseksen kautta tulleet käskyt tuntuvat paljolta, mutta Suomessa on voimassa noin 3800 lakia ja 9000 niihin liittyvää asetusta. Käskyt selkeyttivät Israelilaisten elämää. Paavalin esitys voi tuntua ristiriitaiselta: Kyseessä on Jumalan laki ( 7:22), se on hyvä ( 7:12), se on pyhä( 7:12), se on vanhurskas ja hengellinen( 7:14). Kuinka hyvä laki voi tuoda Jumalan vihan( 4: 15), tehdä rikkomuksen suuremmaksi( 5:20) ja herättää syntiset himot ( 7:5). Tätä Paavali pyrkii selittämään koko tärkeän tekstipätkän 7:7-25.
Jumalan tavoitteena oli näyttää, että laki ei voi ihmisen pahuudelle mitään.
Laki on ainoa tie, jolla opitaan synnin vakavuus. Laki säädettiin osoittamaan rikkomukset, kunnes tulisi se jälkeläinen ,jota lupaus koski! Lakiin kuului uhrisäädökset, jotka takasivat anteeksiannon synneistä Myös lakiin on kirjattu armo. Vanhan testamentin Jumala on sama armollinen Jumala kuin Uudessa testamentissa.
Ydinajatus:Ihminen on hukassa ja tarvitsee Jumalaa. Hyvät uutiset: pelastus on tarjolla jokaiselle. Meidät on pelastettu armosta, uskon kautta. Armo on Jumalan teko ja usko on luottamusta ja uskollisuutta Jeesukseen. Pelastuksesta seuraa vapautus synnin voimasta ja lain alta. Kristitty on kuollut synnille, mutta synti ei ole kuollut kristitylle. Jatkuva taistelu” Teen sitä, mitä en tahdo”. Meidät on vapautettu yhteyteen ja rakkauteen, sekä vanhurskauden palvelijaksi antamaan ”aseemme” Hyvän, eikä enää pahan käyttöön.
Taustalla koko ajan juutalaisten ja pakanakristittyjen välinen jännite. Pitääkö uskoon tulleiden pakanoiden noudattaa lakia, eli ympärileikkausta, sapattia ja ruokalakeja. Teologisesti taustalla kysymys: Vastaanotetaanko pelastus noudattamalla lakia vai lahjana uskomalla Jeesukseen Kristukseen. Lakiin oli myös kirjattu armo ja mahdollisuus pysyä liiton sisällä, jos vain halusi. Jumala on armollinen Jumala!
[i] Tästä voit lukea lisää kirjasta Kirjojen kirja- avaimia Raamatun tulkintaan, Gordon D. Fee ja Douglas Stuart (Aikamedia 2024)
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.