Sunday Mar 23, 2025
23.3.2025 Akseli Mäkelä_Vapaa elämä 8/8 - saarnasarja Roomalaiskirjeestä
Vapautettujen koti Akseli Mäkelä
Room. 16: 1–15; 25–27 Vapaa elämä – saarnasarja 8/8
THS 23.3.2025
Tänään päättyy saarnasarja Roomaiskirjeestä. Olemme saaneet kulkea 8 viikon matkan Paavalin tekstin kanssa ja saaneet kuvan siitä mitä tarkoittaa usko, millaisia seurauksia sillä on meidän elämäämme ja suhteeseemme Jumalan kanssa. Tänään katsomme kirjeen viimeistä lukua ja teemme ikään kuin vierailun muutaman Paavalin Roomassa asuneen ystävän luokse. Paavalin lopputervehdyksessä mainitsemat henkilöt ovat todellisia, aikanaan eläneitä ihmisiä, jota ovat Jumalan armon takia uskosta Jeesukseen pelastuneet, vapautuneet synneistään ja Jumalan silmissä arvokkaita.
Vapautettujen kodissa on jäseniä eri yhteiskuntaluokista
- Apelles on kreikkalainen nimi, jota yleensä juutalaiset käyttivät.
- Varakkaan Aristobuloksen ja hänen perheensä olivat todennäköisesti koko seurakunnan varakkaimpia ihmisiä.
- Rufus, jonka Herra on valinnut. Nimi on tyypillinen roomalaisen orjan nimi.
Vapautettujen kodissa on naisia ja miehiä
- Foibe oli kunnioittamisen arvoinen, sillä ”onhan hän itsekin ollut tukena monille myös Paavalille. Sana viittaa suojelijana toimimiseen. Hän oli seurakunnan palvelija Kenkreassa, joka oli 10 km päässä Korintista sijaitseva satamakaupunki.
- Prisca ja Aquilla: olivat Paavalin matkatovereita hänen toisen lähetysmatkan loppuvaiheessa. Alun perin Aquilla oli kotoisiin Mustanmeren läheltä. Paavali tutustui heihin Ateenassa, he olivat yhdessä teltantekijöitä
Vapautettujen kodissa on eri aikaan uskoon tulleita
- Andronikos ja Junia olivat olleet vankilassa yhtä aikaa Paavalin kanssa. Yhteinen vankeus kertoo lukijoille, heidän kärsineen Paavalin tavoin evankeliumin tähden. He olivat Paavalin mukaan ”arvossa pidettyjä apostolien joukossa” ja olleen ”Kristuksen omia jo ennen minua”
- Myöhemmin seurakuntaan mukaan tulleita edustaa Epainetos, joka oli ”Aasian työn ensi hedelmä Jeesukselle” Paavali kuvaili häntä ystäväkseen.
Rooman seurakuntaa voidaan hyvin kuvata sanoilla vapautettujen koti. Seurakuntalaiset eivät muodostaneet yhteiskunnan silmissä yhtenäistä ryhmää. Kuitenkin ulkopuolisen silmin katsottuna erilainen joukko oli Jumalan suunnitelmaan aivan riittävän yhtenäinen. Jokainen tämän joukon jäsen oli saanut kokea omassa elämässään, miten vain Jeesus voi olla ratkaisu omassa elämässä olevan synnin sovittamiseen. Enää ei ollut merkitystä omalla menneisyydellä, vanhempien teoilla, yhteiskunnan antamalla arvolla tai onnistumisella.
Paavali päättää kirjeen ylistykseen: ”Ylistys hänelle, joka pystyy voimallaan vahvistamaan teitä, niin kuin ilmoittaa evankeliumi, jota minä julistan, sanoma Jeesuksesta Kristuksesta, se paljastettu salaisuus, joka on ikiajoista saakka ollut kätkettynä! Nyt se on saatettu julki ja annettu ikuisen Jumalan käskystä profeetallisissa kirjoituksissa tiedoksi kaikille kansoille, jotta ne johdettaisiin uskoon ja kuuliaisuuteen. Saakoon Jumala, joka yksin on viisas, Jeesuksen Kristuksen kautta ikuisen ylistyksen!” Sama ylistys yhdistää meidät jokaiseen Paavalin mainitsemaan henkilöön.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.